Istoricul Scolii Wu Tao si al Clubului WuDao

english languageEnglish

Romanian languageRomanian

wu-tao-kung-fu-istoric

Istoricul scolii Wu Tao Kung Fu inainte de 2006

Stilul Wu Tao Kung Fu a fost creat de Maestrul Hoang Nam in 1962 si reprezinta o sinteza de diferite stiluri de arte martiale pe care acesta le studiase. Urmand traditia Maestrilor, nu preda acest stil decat celor mai avansati si demni elevi ai sai.

Unul dintre acesti elevi a fost Karl Ianovici, un maestru de la care Shifu Edmond Nervuzian a deprins esenta si bazele acestui stil. Atras de stilul Wu Tao Kung Fu, un sistem avansat si complex de lupta, bazat atat pe calitati fizice externe, cat si pe echilibru si utilizarea fortei interioare, Shifu Edmond Nervuzian in anii 80, deschide in Romania o scoala unde preda stilul Wu Tao Kung Fu. Acest stil este dezvoltat sub indrumarea lui Shifu Edmond Nervuzian si atrage numerosi practicanti.

In acea perioada practicarea artelor martiale era interzisa de catre regimul comunist dar, cu toate acestea, grupul de practicanti condus de catre Shifu Nervuzian a perseverat si asfel s-au format cativa dintre cei mai apreciati experti in arte martiale chinezesti din Romania, majoritatea continuand sa practice si sa predea si astazi cunostintele mostenite din acea vreme. O parte dintre acesti elevi sunt: Sifu Daniel Chivu (coordonator in romania al stilului Wu Tao Kung Fu), Iosif Becher, Marian Nae, Cosmin Crutescu, Doru Anastasescu si Mihai Tataru (in prezent instructor Choy Lee Fat), Cotea Eugen.

Acesta este un scurt istoric al scolii Wu Tao Kung Fu din romania cunoscut de mine si explicat de Sifu Edmond Nervuzian.

 

Istoricul Scolii Wu Tao si al Clubului WuDao 2006 – prezent

wu-tao-kung-fu

Incepand cu 2006, cautand sa pastrez traditia scolii Wu Tao Kung Fu, sub indrumarea profesorului Daniel Chivu, am predat acest stil bazat pe tehnici de autoaparare, taolu-uri si exercitii de Qi Gong si respiratie. Aceste tehnici mi-au fost predate cu pasiune si daruire de Sifu Daniel Chivu dar si de elevii lui: Marian Nae si Cosmin Crutescu intre anii 1998 si 2005. Contributia lor a facut ca stilul Wu Tao Kung Fu sa fie practicat si azi in cadrul Clubului WuDao.

wu tao kung fu

Din dorinta de a intelege mai bine ceea ce practicam si de a aprofunda calea artelor martiale chinezesti incepem sa luam contact si cu alti profesori si maestrii.

In 2007 ajungem pentru prima data in legendarii munti din Wudang, China pentru a intra in contact cu scoala maestrului Yuan XiuGang. In 2009 toti instructorii scolii Wu Tao merg in Wudang pentru a invata sub indrumarea maestrului. Incepand cu 2010 sunt introduse in cadrul scolii tehnici specifice stilului Wudang Kung Fu.

In 2011 se infiinteaza Clubul Sportiv WuDao avand ca scop promovarea artelor martiale chinezesti Wushu Kung Fu. Tot atunci clubul se afiliaza la Federatia Romana de Arte Martiale iar instructorii devin acreditati de Ministerul Tineretului si Sportului.

Intre 2010 – 2011 se incepe studiul si aprofundarea Tai Chi Quan-ului de catre instructorii clubului. Se pun bazele Tai Chi-ului din stilurile Wudang, Chen si Yang.

In 2011 si 2012 instructorii dar si o parte dintre elevi viziteaza din nou Muntii Wudang, un loc magic si maiestuos aducand de acolo un bagaj de cunostinte impartasit cu generozitate de catre maestrii si profesorii chinezi, imbogatind si reimprospatand atat tehnicile, cat si spiritualitatea si cultura membrilor Clubului WuDao.

In 2012 si 2013 mergem in Antibes, Franta, pentru a lua contact cu fiul Maestrului Hoang Nam si cu scoala lui. Aici il intalnim pe Maestrul Hoang Nghi, un expert in artele martiale (campion mondial la Kung Fu, actor, cascador) si invatam primele forme de Wu Tao create de Maestrul Hoang Nam. Incepand cu 2012 sunt introduse in cadrul cursului formele stilului Wu Tao Kung Fu creat de Maestrul Hoang Nam.

wu-tao-kung-fu

Tot in 2012, Maestul Ismet Himmet este invitat de Clubul WuDao sa sustina un seminar in Romania. In urma seminarului au fost predate principii fundamentale care stau la baza practicarii artelor martiale si spirituale din Wudang Pai. Incepand cu 2012 sunt introduse in cadrul scolii tehnici specifice stilului Wudang Pai – WDP.

master-ismet-himmet

In 2014, Maestrul Ismet Himmet revine in Romania cu un nou seminar si continua sa ne predea stilul Wudang Pai – WDP. El ne recunoaste ca parte din familia Wudang Pai – WDP si ne acorda sprijinul pentru a putea dezvolta acest stil in Romania. Cunostintele dobandite sunt predate in cadrul cursului de Kung Fu Traditional.

Cumuland experienta instructorilor care au participat in diverse stagii de pregatire atat in tara cat si peste hotare, Clubul WuDao include mai multe cursuri:

Kung Fu Traditional = sistem traditional care include stilurile Wudang Kung Fu, WDP, Wushu, Wu Tao, Chang Quan, Tai Chi si Qi Gong.

Wushu Sanda (Qingda) = sistem de lupta care include tehnici de box, kick box si proiectari

Tai Chi = sistem traditional care include stilurile Wudang si Chen

Autor: Ionut Iordache

Maestri Wu Tao Kung Fu:

Maestrul Hoang Nam

Maestrul Hoang Nam a inceput sa practice artele martiale inca de la varsta de 6 ani.

Cativa ani mai tarziu, o vocatie precoce if face sa bata la poarta Marelui Maestru Wong Tse care il invata arta Shaolin Quan in cadrul uneia dintre cele mai prestigioase scoli din tara.

In anul 1962 fondeaza propriul sau stil, Wu Tao Kung Fu, o sinteza de diferite curente de arte martiale chinezesti si vietnameze pe care le studiase.

[citeste mai departe]

 

Maestrul Hoang Nghi

Hoang Nghi s-a nascut in anul 1967 si a fost format de mic in spiritul artelor martiale de catre tatal sau. Nu numai atat, a urmat si numeroase stagii de pregatire in Asia, mai ales in China si Coreea. Anii ce au urmat au confirmat semnificatia numelui sau, “Nghi” insemnand “prestigiosul” : a devenit campionul francez cu cele mai multe medalii obtinute in Europa in competitiile de Kung Fu, a obtinut chiar titlul de campion mondial in 1991 in Taiwan…

[citeste mai departe]

 

Sifu Edmond Nervuzian

In anii 80 a promovat mai multe stiluri de arte martiale in tara noastra: Wu Tao Kung Fu, Wing Chun si Choy Lee Fat.

Si-a dedicat toata viata practicarii si studierii artelor martiale.

 

Daniel ChivuSifu Daniel Chivu

A practicat din anii 80 mai multe stiluri de arte martiale precum: Wu Tao Kung Fu, Karate si Judo.

A practicat artele martiale in perioada de interdictie comunista pastrand traditiile mostenite de la profesorii lui astfel incat cunostintele acumulate sa nu fie pierdute si sa fie predate chiar in zilele noastre. A format caractere puternice si ne-a deschis calea spre lumea artelor martile.

 

Maestri Wudang Kung Fu

Maestrul Ismet Himmet

Ismet Himmet este primul strain care a avut initiativa de a deschide o academie de arte martiale in Muntii Wudang din China, pentru a preda in mod intensiv Principiile Artelor Martiale. El a studiat mai multe stiluri: Taijiquan, Baguazhang, Xing Yi Quan, Ba Ji Quan, Mi Chuan, Tai Yi, Xuan Wu, Dan Pai, Wudang Xiao Jia, Wudang Da Jia, Zhao Bao si altele.

[citeste mai departe]

 

Maestrul Yuan Xiu Gang

Maestrul Yuan XiuGang (numele daoist Shi Mao), face parte din generatia a 15-a de maestri ai liniei Wudang San Feng. Linia de descendenta dateaza inca din secolul 14, cand Zhang San Feng a fost iluminat si a creat Tai Ji Quan-ul. Maestrul Yuan Xiu Gang a infiintat Academia Daoista de Gongfu Traditional cu acordul Marelui maestru Zhong Yun Long.

 

Instructorii Clubului Sportiv WuDao:

Ionut Iordache

Practica Kung Fu, stilul Wu Tao Kung Fu din 1998, stilul Wudang din 2009 si Tai Chi Quan din 2010.

Cel care m-a initiat pe calea artelor martiale a fost Sifu Daniel Chivu apoi au urmat mai multi profesori si maestri care m-au inspirat si mi-au largit orizontul de cunoastere. Ii voi enumera in ordine cronologica: Marian Nae, Cosmin Crutescu, Maestrul Yuan XiuGang, Maestrul Ismet Himmet, Maestrul Hoang Nghi, Sifu Petru Grindeanu, Sifu Florin Szondi.

 

Instructor C.S.WuDaoLaurentiu Cirjan

Practica Kung Fu, stilul Wu Tao din 2000, a mai practicat kyokushinkai (7 ani), box (2 ani) si lupte (1 an).
Maestri si profesori care l-au inspirat: Sifu Daniel Chivu, Cosmin Crutescu, Ionut Iordache, Daniel Stanciu.

 

 

Wushu Sanda 5.04.2015Radu Bulie

Practicant de Kung Fu din 2011 si instructor din 2014, coordoneaza activitatea grupei de Wushu Sanda & Qingda.

 

 

DAO_6529Iulian Stelian

Practicant de Kung Fu din 2011 si instructor din 2014, coordoneaza activitatea grupei de Kung Fu la cursurile pentru copii si adulti.

Ganea Claudiu

Alexandra Demetrescu

Bogdan Oprea

 

Asistenti

Alexandru Cosmin Iordan

Badica Cristina