Hoang Nghi – biografia unui campion mondial de Kung Fu

Wu-Tao-Kung-Fu

Ca sa ajungem la originile stilului Wu Tao Kung Fu trebuie sa calatorim pana in Franta, in orasul Antibes. Acesta este locul unde s-a stabilit in 1975 Hoang Nam, fondatorul stilului Wu Tao Kung Fu. Astazi, scoala de Wu Tao Kung Fu din Antibes prospera sub conducerea lui Hoang Nghi, fiul lui Hoang Nam. Nu numai atat, Hoang Nghi a fost ales drept cel mai bun profesor de Kung Fu din ultimii 25 de ani de catre cititorii revistei “Karate Bushido”, o revista bine cunoscuta din domeniul artelor martiale din Franta.

Hoang Nghi s-a nascut in anul 1967 si a fost format de mic in spiritul artelor martiale de catre tatal sau. Nu numai atat, a urmat si numeroase stagii de pregatire in Asia, mai ales in China si Coreea. Anii ce au urmat au confirmat semnificatia numelui sau, “Nghi” insemnand “prestigiosul” : a devenit campionul francez cu cele mai multe medalii obtinute in Europa in competitiile de Kung Fu, a obtinut chiar titlul de campion mondial in 1991 in Taiwan, ca sa nu mai punem la socoteala numeroasele titluri de campion al Frantei. A facut parte timp de 10 ani din Echipa Frantei de Kung Fu si 6 ani a facut parte din Echipa Frantei de Taekwondo.

In anul 1995, Hoang Nghi a fost nevoit sa isi intrerupa cariera competitionala din cauza unei rani la genunchi si s-a reorientat catre o cariera de actor-cascador. A jucat in filme alaturi de Luc Besson, Jean Reno, Jason Statham, Jackie Chan si l-a dublat chiar pe… Jet Li. Printre filmele in care a jucat se numara : Danny the dog, Wasabi, Raging Phoenix, From Paris with Love, OSS 117 Rio ne Répond Plus, JCVD, Banlieue 13 Ultimatum, Rush Hour 3, Le Baiser Mortel du Dragon, Taxi 2, 3 et 4, Babylon AD, Double Zéro, Le Transporteur, Samouraï, Largo Winch, Augustin Roi du Kung Fu, etc.

In fiecare an, mai mult de 500 de elevi vin sa urmeze cursurile scolii Maestrului Hoang Nghi. Aproximativ 8000 de elevi au fost formati incepand din anul 1975, an cand a fost infiintata. Astfel, Scoala Hoang Nam din Antibes a devenit scoala de Kung Fu din Franta cu cei mai multi elevi. In cadrul scolii Hoang Nam se poate invata : Wu Tao Kung Fu, Taekwondo, Sanda, Taijiquan.

Hoang Nghi este si organizatorul unui eveniment anual foarte important; este vorba despre Trofeul Hoang Nam, organizat in semn de omagiu adus tatalui sau. Trofeul Hoang Nam se desfasoara timp de 3 zile si reuneste competitii si demonstratii de arte martiale realizate de reprezentanti din mai multe tari din Europa si Asia. In acest an (2012), evenimentul a avut loc pe 26, 27 si 28 mai si, pentru prima data, au participat cu o demonstratie si reprezentanti ai Scolii de Wu Tao Kung Fu din Romania.

Stilul Wu Tao Kung Fu numara in prezent aproximativ 30 de scoli in toata lumea si continua sa se dezvolte sub indrumarea si initiativa lui Hoang Nghi.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.